Kutak o zdravlju
Četvrtak, Februar 21, 2013
Budite umereni u jelu za vreme praznika
Praznični dani su uglavnom period kada se u kući više jede i kada se ne vodi mnogo računa o količini unetih kalorija.
U skoro svakom domu na stolu će biti ruske salate, sarme, pečenja, sosovi, podvarci, ajvari...
Za decu, ovi praznici mogu da budu i vreme kada će više nego inače jesti masna, slana i suviše slatka jela. Roditelji bi svojim primerom trebali da im pokažu kako da budu umereni u jelu i piću.
PET SAVETA KAKO BITI UMEREN
- Uživajte u hrani i zabavi, ali ne preterujte.
- Ne žurite! Sporo žvaćite i uživajte u svakom zalogaju, jer ćete tako osetiti pravu aromu hrane i brže ćete se zasititi.
- Zbog obilnih obroka i zdravim osobama može se desiti da imaju poteškoća sa varenjem. Čaj od nane popijen nakon obroka pospešiće produkciju želudačnih sokova i, na taj način, poboljšati proces varenja.
- Ako se prejedete, nemojte preskakati doručak. Učinite li to, osetićete veliku glad i pojačanu želju za hranom tokom celog dana.
- Pokušajte da se od izobilja na trpezi u vašem tanjiru nađe pretežno povrće, a proporcionalno manje kalorična hrana.
Opterećenje želuca
Za prazničnom trpezom trebalo bi se prisetiti da preobilni obroci dovode do nepotrebnog opterećenja želuca, ali i čitavog ljudskog organizma. Nelagodnosti koje tada nastaju su različitog stepena. Pored umerenosti, ne bi trebalo zaboraviti ni ostale savete koji se odnose na pravilnu ishranu: raznovrsnost, mešovita ishrana koja sadrži dovoljno voća i povrća, pravilna raspodela hrane u određenim vremenskim razmacima, odnosno uzimanje svih dnevnih obroka na vreme.
Pažnja, kamen u žuči!
Osobe koje pate od napada bolova izazvanih kamenom u žučnoj kesi, čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kao i gihtom, napad bola zbog eventualne greške u ishrani moraće da izdrže. Dakle, izaberite sami – ili ćete paziti šta jedete ili ćete uživati u ukusnom obroku uz rizik od napada bola.
Slana i masna hrana mogu dovesti do skoka krvnog pritiska. Hipertenzija može prouzrokovati dodatne vrlo ozbiljne komplikacije. Preterivanje u jelu i piću za vreme praznika može izazvati trajne posledice po vaše zdravlje. Zato dobro razmislite da li su kratki trenuci gurmanskog zadovoljstva vredni svih posledica.
Oprez sa slatkišima
Za decu je važnije da tokom dana ne prekidaju ritam konzumiranja voća i povrća. Dakle, ponudite deci sve đakonije, ali imajte na umu da torte i slatkiši lako zasite dete, pa vam posle ne ostaje puno prostora za obične voćke. Trudite se da vam deca jedu sveže povrće i voće, da piju dosta tečnosti (pre svega vode i mleka). Obavezno imajte u frižideru jogurt, slabomasni sir, a za večeru im spremite ukusnu palentu.
Ako ipak niste mogli da odolite svim đakonijama praznične trpeze, onda bar nemojte zaboraviti da umesto da ostatak dana provedete zavaljeni u fotelji i uz TV, krenete u dužu šetnju na svežem vazduhu koja bar delimično može umanjiti posledice načinjenog „greha“.
Čestitka
Čestitam nastavnice